Tietoturvaopas
Uhat ja niiden torjunta » Huijaukset

Huijaukset

Sähköpostia käytetään monenlaisiin huijausyrityksiin. Phishingistä eli tietojen kalastelusta on muodostumassa yksi merkittävimmistä yksityisten ihmisten tietoturvaongelmista.

Seuraavassa kuvaillaan muutamia yleisimpiä huijauksia.

Phishing eli tietojen kalastelu

Henkilökohtaisia tai yrityksen tietoja voidaan urkkia tekaistujen sähköpostiviestien tai verkkopalveluiden välityksellä. Tätä kutsutaan tietojen kalasteluksi eli phishingiksi. Sähköpostitse saattaa tulla aidolta vaikuttava kysely, jossa vastaanottajaa pyydetään ilmoittamaan verkkopalvelun toiminnan varmistamiseksi käyttäjätunnuksia, salasanoja ja muita henkilökohtaisia tietoja. Luotettavaa liiketoimintaa harjoittavat yritykset eivät pyydä lähettämään tai päivittämään tietoja sähköpostitse. Näihin viesteihin ei pidä vastata eikä niissä olevia linkkejä pidä klikata.

Kiertokirje

Virushuijauksia lähellä oleva, postijärjestelmiä turhaan kuormittava huijaus on kiertokirje, joka yleensä lupaa onnea, menestystä, mainetta ja kunniaa, jos heti paikalla lähettää viestin eteenpäin tietylle määrälle ihmisiä.

"Nigerialaiskirje"

Tässä toiminnassa luvataan runsaasti rahaa, jos vain teet itse aluksi "nimellisen" rahasiirron viestin lähettäjän tilille vaikkapa rahan siirtämistä tai veroja varten. Luvattuja suuria rahoja on turha odottaa. Uhreja lähestytään yleensä sähköpostilla, toisinaan myös faksilla tai jopa postitse.

Kiertokirjeet ja rahananeluviestit voi surutta tuhota.

Modeemikaappaukset eli puhelinnumerohuijaus

Modeemikaappauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa internetistä vahingossa ladattu ohjelma muuttaa modeemia ja lankaliittymää käyttävän tietokoneen asetuksia. Tällöin yhteys ei muodostukaan enää oman operaattorin soittosarjaan, vaan jonnekin muualle melkoisella minuuttimaksulla. Modeemikaappausohjelma on yleensä .EXE-loppuinen tiedosto.

Modeemikaappausta on syytä epäillä, jos ikkuna, jossa kone kysyy käyttäjätunnusta ja salasanaa, on muuttunut tyystin toisennäköiseksi tai puhelinnumero on vaihtunut johonkin muuhun kuin oman operaattorin soittosarjanumeroon. Yhteys voi myös muuttua hitaammaksi.

Jos epäilet, että modeemisi on kaapattu, poista epäilyttävä ohjelma tai ota yhteyttä oman operaattorisi tekniseen tukipalveluun. Tämä on syytä tehdä pikaisesti, koska pitempiaikainen käyttö voi saada aikaan erittäin suuren puhelinlaskun.

Modeemikaappauksia voi estää hankkimalla tarkoitukseen sopivan maksuttoman estopalvelun lankaliittymään tai tietoturvaohjelmistolla, joka sisältää modeemin numerovalintaa valvovan ominaisuuden.

Muista terve järki!

Suhtaudu vieraisiin tahoihin ja houkuttaviin ehdotuksiin internetissä samoin kuin muussakin elämässä. Terve epäily on aina paikallaan.